W trakcie warsztatów, przeprowadzonych przez edukatora z Krajeńskiego Parku Krajobrazowego dzieci miały okazję organoleptycznie badać różne przedmioty. Mogły za pomocą smaku, węchu, dotyku, wzroku oraz słuchu oceniać właściwości badanych obiektów. Było to m. in. wąchanie przypraw kuchennych, ziół, dotykanie materiałów o rozmaitych fakturach, słuchanie dźwięków i odgłosów, itp. Po części teoretycznej przyszedł czas na samodzielne działanie. Zuchy w parach wykonały dźwiękowe i dotykowe memory. Dzięki temu dały butelkom, nakrętkom, skrawkom materiału i innym odpadom drugie życie. Ostatnia część zbiórki upłynęła na grach i zabawach z przedmiotami z recyklingu, a na zakończenie wszyscy mogli posmakować cukierki o smaku lasu. Warsztaty te pokazały, że nawet z pozornie bezużytecznych rzeczy można stworzyć coś funkcjonalnego, a przy okazji wspaniale się bawić.